fredag 28. august 2009

Menneskeverdet under press


Det er valgkamp og alle vil framheve sin egen politikk som den beste for den enkelte og for samfunnet. Det er ingen grunn til å tvile på at alle har gode intensjoner.


Et vesentlig spørsmål for alle velgere bør likevel være hva slags menneskesyn som ligger i bunnen for den politikken som utformes. Det er denne grunnholdningen som avgjør hvilken retning politikken blir dreid i. Det er mye som kan virke likt i den praktiske politikken, selv om grunnverdiene er svært forskjellige. Ikke minst fra arbeiderpartihold fokuseres det på at dette er et verdivalg. Det har de helt rett i, spørsmålet er hvilke verdier vi skal bygge samfunnet på. Den sittende regjeringen har foretatt flere verdivalg der selve menneskeverdet settes på prøve. Det er alvorlig.

Kristelig folkeparti kan aldri kompromisse i saker der menneskeverdet må settes til side. I dette ligger at alle mennesker er like mye verdt, uansett alder eller egenskaper – alle får sin uendelige verdi i kraft av å være menneske. Menneskelivet kan ikke brukes som middel for andre. Ny teknologi gjør det nå mulig å velge bort dem som er litt annerledes. Vi har fått en bioteknologilov som åpner for å skape ufødt menneskeliv bare for å kunne forske på det – og som tillater sykdomstesting av befruktede egg for å kunne sortere bort spirende menneskeliv med ”uønskede” egenskaper. Flere foreslår nå at alle fostre skal sjekkes med ultralyd og blodprøve i 12. uke. Erfaringen fra en slik praksis i Danmark er skremmende: Nå fødes det nesten ikke lenger barn med Downs syndrom. Samfunnet får mindre mangfold. Retten til liv er ikke lenger selvsagt. I Stortinget stemte bare KrF for et forslag om å grunnlovsfeste den viktigste menneskerettigheten av alle, selve retten til liv. Sterke stemmer tar nå til orde for å innføre aktiv dødshjelp i Norge. KrF vil kjempe for menneskeverdet i alle livets faser. Vi vil grunnslovsfeste retten til liv, arbeide mot sortering og vil tilby livshjelp i stedet for dødshjelp.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar