mandag 7. september 2009

Sunnhetsprising av mat til gagn for alle.



Det er direkte meningsløst at vi flyter over av billig sukkerholdig, forurensende, og usunn mat, samtidig som vi har god tilgang til sunn mat.












Markedsprising av matvarer bidrar til en svekket folkehelse og sykeliggjøring av en hel befolkning. Det finnes så langt ikke et eneste prisregulerende tiltak for fremme av sunn mat. Mat burde egentlig ikke vært en vare underlagt de samme prismekanismer som andre varer.

Mat burde vært en rettighet for alle mennesker. Slik er det ikke, og tanken om å komme dit kan synes håpløs. Det betyr ikke at vi ikke kan iverksette tiltak som bringer oss i den retningen.

FN sin landbruks- og matvareorganisasjon FAO har definert matvaresikkerhet på denne måten: ”En tilstand der alle mennesker til enhver tid har adgang til sikker og næringsrik mat som gir grunnlag for et sunt og aktivt liv” Dette målet er uoppnåelig uten en form for prisdiskriminering av matvarer.

KrF vil senke avgiftene på sunn mat og øke avgiftene på usunn mat. KrF ønsker et større innslag av kortreist mat. Dette vil være et viktig bidrag i riktig retning. Et mål om 20% kortreist mat innen 2020 er heller ikke realiserbart uten en aktiv bruk av støtteordninger.

Kortreist mat er helsefremmende, den er miljøriktig, den er klimariktig, den er energisparende, den reduserer faren for overførbare sykdommer og resistente bakterier, den høyner matvareberedskapen, den bidrar til flere arbeidsplasser. Sist men ikke minst. Kortreist mat er en kulturbærer og en identitetsskaper.

KrF vil arbeide for å fremme bruken av kortreist mat og etablering av et avgiftssystem som fremmer forbruket av sunn mat på bekostning av usunn mat.

1 kommentar:

  1. Så artig at ein til som heiter Johannes og har ein blogg som heiter Johannesbloggen meinar så likt meg om mat!

    Legg ved ein link til eit avisinnlegg om same tema:

    http://sognabloggen.origo.no/-/bulletin/show/365696_bilen-vaar-og-borna-vaare

    SvarSlett