tirsdag 18. august 2009

Tafatt på fornybar energi.


Norge er en sinke i utnytting av alternativ energi.

Norge bør også ha de beste forutsetninger for utvikling av vindkraftteknologi, men det forutsetter en offensiv politikk på området. Det har vi ikke.




Vi har Europas beste forutsetninger for produksjon av vindkraft, men er dårligst i klassen på utnyttelse. Den sittende regjering har ikke tatt vindkraftutbygging på alvor. I Tyskland produseres 100 ganger mer vindkraft enn i Norge, og lille Danmark produserer 10 ganger mer. Stortinget vedtok for 10 år siden en målsetting om 3 TWH årlig vindkraftproduksjon innen 2010. I dag produserer vi ca 1 TWH, mer vil det heller ikke bli uten en helt annen politikk på området.

Både kraftproduksjon og kraftdistribusjon er markedsstyrt. Det betyr at det verken blir produsert eller “transportert” strøm uten at det lønner seg. Selv om vi har et enormt globalt behov for ren og fornybar energi, så har vi så mye “billig” vannkraft i Norge, at det må vedtas ordninger som gir vindkraft og produksjon av annen fornybare energi økonomiske fordeler.

De grønne sertifikatene er en slik ordning som vil gjøre det lønnsomt å produsere fornybar energi, selv om produksjonskostnadene er høyere enn for vannkraft. Bondevik II - regjeringen var godt i gang med opprettelsen av ordninger for et sertifikatmarked. Regjeringen Stoltenberg skrinla hele prosjektet i 2006. Siden da er det uttalt mange store og gode intensjoner både for vindkraft og for bioenergi, men ingenting har skjedd. Dette til tross for økende alvor i klimakrisen, og til tross for klimaforliket i Stortinget i 2008.

Vindmølleparken på Ytre Vikna har fått konsesjon men kommer ikke i gang på grunn av for høye tilkoplingskostnader. I Verdal har vi et industrimiljø med betydelig kompetanse innen vindmølleteknologi. Dette gjelder først og fremst Scanwind og Aker Solutions . På samme måte som for selve strømmen, må det også være et marked for denne teknologien. Selv om et hjemmemarket ikke alltid er en forutsetning, så er det i all fall en stor styrke. Hvor ellers i verden skulle det ligge bedre til rette for utvikling av vindkraft-teknologi enn i Norge? På denne bakgrunnen blir det direkte merkelig når det fra regjeringspartiene snakkes om våre store muligheter innen vindkraft-teknologi, og de samme partiene i regjering sørger for at hjemmemarkedet for denne teknologien ikke finnes. Når Scanwind, som den eneste norske vindmølleprodusenten, for noen dager siden havnet på amerikanske hender, har det en direkte sammenheng med regjeringens politikk, og fraværet av et hjemmemarked for vindmøller. Vi trenger en ny regjering med KrF på laget for å få ny satsing på vindkraft og alternativ energi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar