torsdag 27. august 2009

Sagamarsjen og folkehelse


Den 28. august hadde jeg gleden av å åpne årets sagamarsj.

http://www.sagamarsjen.no/







Store begivenheter vil vi ikke gjøre oss ferdige med, vi verner om dem, feirer dem og markerer på ulikt vis.

Sagamarsjen er en slik markering, en markering av en hendelse i vår historie som vi vil minnes og som vi vil holde levende i befolkningen.

Det handler om verdier og det handler om identitet. Alle nordmenn har et forhold til Olav den Hellige og til Stiklestad. Det som skjede her for snart 1 000 år siden var av avgjørende betydning for byggingen av nasjonen Norge.

Marsjen går gjennom det samme området som det Olav og hans menn beveget seg gjennom i julidagene i 1030, men sagamarsjen er også noe mer. Sagamarsjen er Folkehelse i vid betydning.

For Olav den Hellige og hans menn var det nok en utenkelig tanke at turen over Skarstufjellet og nedigjennom Verdalen skulle være særlig helsefremmende, - snarere tvert i mot.

Faren for at dette kunne representere slutten både på helsa og for den del selve livet var nok langt mer framtredende. Slik gikk det jo også. Olav selv, og mange med han måtte bøte med livet.

Men så skjedde det utrolige, slik det noen ganger gjør. Det som så ut som et nederlag, det ble vendt til noe annet. Til noe godt, noe nytt og verdifullt.

Selve tenkningen fikk en ny retning. Blodhevn, drap og vold var ikke lenger den selvfølgelige løsningen på store og små konflikter. Den gamle hevntenkningen måtte vike for den kristne tenkningen om nestekjærlighet, tilgivelse og omsorg.

Menneskeverdet fikk en ny dimensjon.

Per Sivles kjente verselinjer om merkesmannen Tord Foleson, som også falt i slaget, sier dette på en malerisk og fin måte: “Og det er det store og det er det glupe at merke det stend om mannen han stupe”.

Det har snart gått 1000 år siden denne hendelsen, men korsmerket med sine realiteter og som selve symbolet for kristen tenkning, det står der fortsatt.

Det merket som Tord Foleson med stor viljestyrke, og sine siste krefter plantet i jorda her på Stiklestad handler også om å ta ansvar for våre egne og hverandres liv. I denne sammenhengen gjør merkesmannen Tord Foleson og Sagamarsjen felles sak. Mottoet for Sagamarsjen er Vilje til Helse.

Viljen alene kan ikke sikre oss en god helse, men det er av svært stor betydning hvordan vi velger å leve våre liv, og det er i stor grad en viljessak.

Tord Folesons viljestyrke kunne ikke berge hans eget liv, men han plantet et merke som viste en ny og livgivende retning for en hel nasjon.

Vilje til helse handler om å gjøre de gode valg i livet.

Våre største helsemessige utfordringer gjelder det vi kaller livsstils-sykdommer. Et av de viktigste tiltakene I denne sammenhengen er nettopp fysisk aktivitet.

En annen viktig dimensjon er de gode sosiale relasjoner.

Sagamarsjen bidrar til begge deler.

Det er derfor en stor glede for meg å kunne ønske dere alle en riktig god tur.

La Tord Folesons merke få prege både turen og livet. Ta vare på hverandre, vis omsorg, vær gode medvandrere både her under Sagamarsjen og ellers i livet.

God sagamarsj 2009 !!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar