tirsdag 18. august 2009

Jordvernet og Soria Moria




Jorda er en livsviktig ressurs. Jorda er også en ikke fornybar ressurs som vi har svært lite av. Den må forvaltes på en fornuftig måte.




Uten en langsiktig tenkning, kommer jordvernet dårlig ut. De rødgrønne tenkte også langsiktig så lenge de var på Soria Moria. Når hverdagen kom og de kortsiktige behovene meldte seg, ble det ikke mye å se til den halveringen i omdisponering av dyrka jord som ble lovet. Det hjelper lite med gode mål, når omdisponeringen av dyrkajord fortsetter i minst like stort omfang som tidligere. Under denne regjeringen har nedbyggingen nådd nye høyder. I oppgavene fra SSB for 2008 mangler fortsatt tall fra 46 kommuner. Til tross for dette, har tallene passert tallene for 2007. Så langt er det omdisponert 1 100 mål mer enn i 2007, og 2400 mål mer enn i 2006. I stedet for den halveringen regjeringen hadde som målsetting, har vi fått en økning på nesten 17% på to år. Til nå er det registrert en omdisponering av 16 500 daa for 2008. Til sammenligning er det samlede dyrkede arealet på Frosta ca 23 000 daa. Dette er en skremmende utvikling.

Omdisponeringen skjer i all hovedsak til nye veier og til bolig- og næringsformål. Dette er nødvendige og prisverdige formål, men trenger vi å bygge ned dyrkajord for å løse disse behovene? Bare ca 3% av landarealet i Norge er dyrkajord, det skulle derfor være rikelig med alternativer til utbyggingsformål. Til tross for dette velges det i stor grad å bygge ut på høyproduktiv matjord. Forklaringen er enkel. Dette er ofte det billigste alternativet. I alle fall når den kortsiktige tenkningen får råde.

Av de ca 3% dyrkajord er det ca 1/3, (dvs. 1%), som er egnet til matkornproduksjon. Det er denne siste prosenten det går hardest ut over, og hvor store deler legges under asfalt og betong. Her har ikke dagens regjering levert som lovet, og dette kan ikke fortsette.

Det nytter ikke å skylde på kommunal slepphendthet i reguleringssaker. Dette er ikke annerledes nå enn da Soria Moria-erklæringen ble forfattet.

For Kristelig Folkeparti er vern av livet en bærebjelke, dette innebærer også vern om selve livsgrunnlaget. Jordvernet er en selvfølgelig del av dette. Kristelig Folkeparti vil derfor være en pådriver for å ta vare på den dyrkajorda vi har, og så langt det er mulig unngå ytterligere omdisponering av dyrka jord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar