tirsdag 18. august 2009

Ja til et levende landbruk


Landbruk er uten sammenligning den viktigste næringen i Nord Trøndelag. Her produseres 10% av de norske landbruksvarene, mens bare i underkant av 3% av den norske befolkningen bor her.




Selv om det også er en folkeforflytning inn mot befolkningssentrene i Nord Trøndelag, så er det fortsatt landsbygdsbefolkningen som preger bosettingsmønsteret i fylket vårt. Rammevilkårene for landbruket er derfor svært viktig både for bosetting, og sysselsetting. KrF vil sikre bønder mulighet for et innteksnivå på linje med andre yrkesgrupper.

Økonomiutviklingen i landbruket viser at det er særlig melkeproduksjonen som trenger et løft for å få lønnsomheten opp på et nivå som stimulerer investeringslysten både på enkeltbruk og for ulike samarbeidsmodeller. KrF vil endre avskrivingsreglene slik at det blir med lønnsomt å investere i landbruket. Det må åpnes for større vektlegging arealtilskudd for å holde kulturlandskapet åpent og samtidig bedre driftsgrunnlaget også for mindre bruk.

Namdalsbøndene har i stor grad de samme driftsulempene som bøndene lenger nord i landet. KrF mener derfor at bøndene i Namdalen må få de samme vilkår som den nordlige landsdelen, slik det også er gjort når det gjelder kommuneøkonomien.

KrF har alltid ført en offensiv landbrukspolitikk, der hensynet til økonomi og bosetting har vært sentralt. Et sterkt KrF er en garanti for en offensiv landbrukspolitikk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar