søndag 3. mai 2009

Etter landsmøtet i KrF


Fra venstre:
Terje Hofstad, Britt Tønne Haugan, Gunn Alvhild Hovland, Bjørg Tørresdal Jan Arne Bremnes, Partileder Dagfinn Høybråten, Johannes Sandstad, Tor Petter Abelsen, Jorunn Værnesbranden.

Det ble fire fine dager i Kristiansand, inklusive en flott 1. mai-feiring med tale for dagen via elektroniske hjelpemidler fra en opposisjonsleder i skjul på Cuba. Det var også besøk fra venner fra Hviterussland som heller ikke hadde frihet til å drive politisk arbeid forankret i kristendemokratiske tanker. Begge deler ble en kraftig tankevekker. Meningstvangen er ikke langt borte. Vedtaket fra SV sitt landsmøte satt friskt i minne, og ga oss en tilleggsbekreftelse på at dette er enda nærmere enn vi hadde trodd.

Media var også til stede. Det var vi selvfølgelig glade for. I ettertid ble vi likevel litt i tvil om vi kunne ha vært på samme arrangement. Jo da - Knut Arild blogget om sin smule misnøye med enkeltinnlegg i forbindelse med ekteskapsloven. Det var nok mange av oss som i ettertid mente han kunne latt det være. Denne bloggingen var knapt kjent i korridorene og var ingen sak på landsmøtet. Det var likevel dette som ble den store mediasaken. Det gir selvfølgelig grunn til ettertanke. Det er ikke enkelt å kommunisere motstand mot den nye ekteskapsloven uten samtidig, uberettiget, å bli stemplet som homohatere og det som værre er.

Fra Nord-Trøndelag var vi godt fornøyd med den linjen landsmøtet vedtok i forhold til den nye ekteskapsloven. Forholdet til Framskrittspartiet var nok i større grad beheftet med tvil. Men nå er spørsmålet parkert. Det blir ikke noe samarbeid med ytterste høyre og slett ikke med ytterste venstre. Etter forslag fra Oslo KrF ble det lagt til en setning om at nåværende regjering må skiftes ut. Det gir, om ikke annet, en antydning om hvor grensen mot venstresiden går.

Ellers var vi spente på om vi klarte å få gjennomslag for noen av våre forslag i forbindelse med programformuleringer og i forhold til resolusjoner som skulle sendes ut. Her syntes vi vi lyktes godt.

I resolusjonsforslaget om støtte til landbruket fikk vi inn tillegget om rovdyr og samer. Hele resolusjonen ble slik:

KrFs landsmøte vil ha ei ny retning for norsk landbrukspolitikk som skapar ny optimisme i landbruket og som medverkar til at mat vert produsert så nær som mogeleg der den skal forbrukast. Norsk landbruk er uvurderleg viktig for buglede og trivsel, for nok mat, for god og trygg mat. Norsk landbruk er også viktig for ivaretaking og foredling av kulturlandskapet. Den siste tida har nye krav og reguleringar gjort det vanskelegare og vanskelegare å vera norsk bonde. Resultatet av det har vorte at mange har sett seg nøydde til å avvikla drifta. KrF ynskjer å stoppe denne utviklinga, slik at bønder skal kunne drive garden sin med ei inntekt lik inntektsnivået innanfor andre yrkesgrupper. KrF krev ei betydeleg auke i budsjettmidlar i landbruksoppgjeret i år. Investeringar i driftsbygningar og moderne driftsformer er ein føresetnad for at mange skal ynskje å ta over gardsbruk. Ein framtidsretta landbrukspolitikk må difor stimulere til slike investeringar. Dette krev auka investeringsrammer og at avskrivingssatsane for driftsbygningar i landbruket vert auka frå 4 til 8 prosent. Kravet om lausdrift for bruk med mindre enn 24 mjølkekyr må fjernast. KrF krev også at intensjonane i "rovdyrforliket" vert oppfylte. Erstatningsordningane må presiserast, slik at dei dekkjer alle utgifter påført av rovdyrskader. Forvaltninga må vere i samsvar med politiske vedtak. Reglane for naudverge og lisensfelling må forbetrast. Med eit tapstal på kalvar frå 50-80 prosent er reindriftsnæringa spesielt utsett. Her står heile den sørsamiske kulturen i fare. Det må difor setjast i verk spesielle tiltak for å avhjelpe denne situasjonen.

Det ble fra NT sin delegajson også fremmet flere reolusjonsforslag som ikke gikk gjennom, men vi klarte å få det meste innarbeidet i andre resolusjoner. Vi fremmet også flere forslag til porgramformuleringer som ble vedtatt. Det ble oppfattet som litt av en seier når landsmøtet ga sin tilslutning til bedre erstatningsordninger for rovdyrskader, sterkere satsing på aktivt skogbruk som et klimatiltak, og ikke minst programformuleringen om at begrepsbruken inne INON (inngrepsfrie områder) må endres slik at den ikke skal være til hinder for maskinell skogsdrift. Delegasjonen klarte imidlertid ikke å få fleretall for et forslag om satsing på utvikling av alternativ energi ved Norske Skog på Skogn, og innføring av en egen offentlig godkjenningsordning for private helseinstitusjoner.

Vi anser ikke de to siste saken som tapt i KrF-sammenheng. Her trengs mer informasjon, og så er det jo ikke slik at alt vi engasjerer oss i trenger å stå i partiprogrammet. Dette skal vi derfor arbeide videre med.

Nå gleder vi oss til neste landsmøte som blir i Trondheim

1 kommentar:

  1. Moro å lese bloggen din. Synes at konklusjonen som ble sittende i meg etter, å ha fulgt landsmøtet utenfra, er en form for nedstemthet.
    Synes ledelsen er arrogant når man ikke engang kan prate med FrP. Så Erna på TV i går, og hun vil prate med både V og KrF og Frp. Tror det er klokt. Jeg ble nesten Høyre-mann i løpet av intervjuet med Høyres leder...

    SvarSlett